Waterornamenten, Vijver

Een vijver of waterornament in je tuin is zeker een verrijking van je tuin. Water geeft rust, maar ook leven. Water werkt fascinerend.Maar een vijver of een waterornament aanleggen is meer dan een gat graven folie er in leggen en deze vullen met water. Als je geen teleurstelling wilt lopen. Dan zal je eerst een goede plek moeten kiezen. Je zult goed rekening moeten houden met het type vijver welke je wenst te creëren.

Je kan kiezen uit een aantal soorten vijvers bv.

•Strakke/ formeele vijver
•Natuurlijke vijver
•Spiegel vijver
•Koi vijver
•Waterornament

Strakke formele of spiegel vijver:

Een strakke formele vijver is meestal rechthoekig en strak afgewerkt met een rand van bijvoorbeeld hardsteen. Het is bij deze type vijver belangrijk dat alle leidingen en kabels netjes weggewerkt zijn. Het is niet per se nodig dat hierin waterplanten en vissen in moeten. In dit geval hoeft de vijver niet diep gemaakt te worden dit soort vijvers noemt men een spiegelvijver. Wilt u er vissen en waterplanten in hebben dan dient de vijver minimaal ca 80 cm diep te zijn. U kunt deze types vijvers opluisteren met fonteinen, onder water verlichting en bij voorbeeld watervallen en waterornamenten.

Natuurlijke vijver:

Bij een natuurlijke vijver is het van belang dat de vijverrand op een natuurlijke manier overgaat in de tuin. Er moet hier voldoende ruimte zijn om waterplanten en oeverplanten te laten groeien.

Koi-vijver:

Een koi-vijver moet zeker als er grote koi’s in zwemmen minstens 1,5 m diep zijn Het heeft geen zin om hier planten in te laten groeien omdat koi-karpers planten eters zijn en alles op zullen eten. Bij een koi vijver is het heel belangrijk dat er een goed filter systeem wordt aangelegd.

Waterornament of Element:

Een andere mogelijkheid om water in de tuin te creëren is het aanleggen van een water ornament. Dit is zeker in een kleine tuin een goede optie om water in een tuin te brengen. Er zijn vele soorten waterelementen te krijgen. Van simpele molenstenen. Tot complete beeldhouwwerken al dan niet voorzien van verlichting.